Najnovijom dodjelom po jedne zvjezdice za tri nova restorana u Hrvatskoj, jedan od najcjenjenijih gastro vodi?a u svijetu Michelin od utorka na svom popisu ima ukupno deset restorana u Hrvatskoj s jednom zvjezdicom, izvijestili su u utorak iz Hrvatske turisti?ke zajednice (HTZ) slijedom obavijesti iz Michelina.
Nova tri restorana koja su dobila zvjezdicu Michelina su Nebo u Rijeci (u sklopu hotela Costabela Hilton) te Alfred Keller u Malom Lošinju i Agli Amici u Rovinju.
Time su se pridružili ve? ‘poznatoj sedmorici’, restoranima koji su zadržali svoje zvjezdice – Boškinac u Novalji, LD Terrace u Kor?uli, Pelegrini u Šibeniku, 360º u Dubrovniku, Monte u Rovinju, Noel u Zagrebu i Draga di Lovrana u Lovranu.
Osim zvjezdica, Michelin je za sedam novih restorana u Hrvatskoj ove godine dodijelio i svoje posebne oznake “Bib Gourmand” za kvalitetne menije po pristupa?nim cijenama, pa je sada takvih restorana ukupno 13.
Novi s tom oznakom su restorani Konoba Mate (Kor?ula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon).
Svi su ti restorani i u novom izdanju Michelinovog vodi?a za Hrvatsku za 2021., u kojemu je i novost oznaka “Michelin Green Star”, koju su dodijelili restoranu Zinfandel’s u sklopu zagreba?kog hotela Esplanade, što je i potvrda da su tu posebno posve?eni održivoj i ekološki prihvatljivoj gastronomiji.
Brnjac i Stani?i?: Veliko priznanje i izniman uspjeh
Komentiraju?i te novosti iz Michelina za Hrvatsku, ministrica turizma i sporta i predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac naglasila je da je uživanje u hrani i pi?u jedan od najvažnijih dijelova turisti?kog iskustva, kao i da Hrvatska kao zemlja izuzetno raznolike gastronomije te bogate gastronomske tradicije, koja se nalazi i na popisima nematerijalne kulturne baštine, mora u budu?nosti sustavno ulagati u njenu promociju i razvoj.
“Brojna priznanja svjetski poznatih vodi?a poput Michelina veliko su priznanje za sve koji kontinuirano rade na unapre?enju kvalitete pripreme, prezentacije te stvaranja cjelokupnog gastronomskog doživljaja. U godinama pred nama Hrvatsku želimo pozicionirati kao novu gastronomsku ikonu Europe kroz sustav poduzetni?kog i poticajnog upravljanja lokalnim proizvodima, koji odražavaju autenti?nost regionalnih gastronomskih identiteta i namirnica, kao i kroz interpretaciju tradicije kroz inovativan i održiv pristup. Ministarstvo turizma i sporta obradit ?e ovu važnu temu i kroz Strategiju razvoja održivog turizma za razdoblje do 2030.”, poru?ila je ministrica.
Direktor HTZ-a Kristjan Stani?i? isti?e, pak, da je u okolnostima pandemije koronavirusa dodjela novih Michelinovih oznaka izniman uspjeh za cjelokupnu hrvatsku gastronomsku scenu i vrlo važno za hrvatski turizam.
“Hrvatska sada ima 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, odnosno ukupno 79 restorana s nekom od oznaka ovog prestižnog gastronomskog vodi?a. Potvrda je to kvalitete hrvatske gastronomije, ali i ukupne turisti?ke ponude u ovom segmentu koji predstavlja jedan od glavnih motiva dolazaka mnogih ljubitelja putovanja po svijetu”, kazao je Stani?i?, ?estitavši svim restoranima, dobitnicima tih oznaka.
Ocijenio je i da prisutnost Hrvatske u Michelinovom vodi?u zna?i i njezinu dodatnu promociju i vidljivost, ali i motivacija u nastojanjima da Hrvatska bude istaknuta i me?unarodno prepoznatljiva eno-gastronomska destinacija.
Hrvatsku je kao posebno zanimljivu destinaciju za putnike-gurmane ocijenio i me?unarodni direktor vodi?a Michelin Gwendal Poullennec, napominju?i da pruža mogu?nosti uživanja u autenti?nim i raznolikim gastronomskim doživljajima.
“Zemlja lokalnim chefovima nudi doma?e proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe”, poru?io je Poullennec, komentiraju?i i da je posljednjih nekoliko mjeseci bilo teško za Hrvatsku, ne samo zbog zdravstvene krize, ve? i zbog potresa.
“Unato? svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji”, zaklju?io je Poullennec.
Nove oznake Michelina rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane njihovih profesionalnih inspektora.
HINA