Ferrari potvrdio model s pogonom samo na struju

Sergio Marchionne, šef Ferrarija, potvrdio je kako je samo pitanje trenutka kad će svi raspoloživi resursi kompanije biti usmjereni na razvoj supersportaša s potpuno električnim pogonom.

Ono što nije potvrdio, ali je u medijima poznato je da su već u tijeku testiranja Ferrarija 308 GTS s električnim pogonom (na slici). O električnom pogonskom sklopu koji se testira nema nikakvih detaljnijih informacija.

Sergio Marchionne nedavno je novinarima Bloomberga priznao kako je impresioniran postignućima Elona Muska, koji je zaslužan za masovnu popularizaciju električnog pogonskog sklopa, te je napomenuo da ako Tesla može pomoriti ekologiju i performanse onda nema razloga da se u tom smjeru ne razvijaju i drugi proizvođači.

Ferrari iskustva sa strujom ima i više nego dovoljno za hrabar početak. Osim sustava KERS koji već godinama koriste u svojim bolidima Formule 1, ne treba zaboraviti niti Ferrari LaFerrari, koji je u osnovi hibrid. Benzinac V12 sa 800 KS potpomognut je elektromotorom sa 163 KS. Takvu konfiguraciju Ferrari je koristio u 710 automobila, od kojih je 500 Ferrarija LaFerrari, a 210 kabrioletskih Ferrarija LaFerrari Aperta.

Osim električnog supersportaša Ferrari užurbano radi na razvoju prvog SUV-a u povijesti tvrtke, koji će na tržište stići krajem 2019. ili početkom 2020. godine.