Advertisements

Njemački sud donio odluku da gradovi smiju zabraniti dizelaše

Nakon kratkotrajne pauze hajka na automobile s dizelskim motorima nastavila se u punom jeku donošenjem povijesne odluke prema kojoj svaki gradu Njemačkoj može uvesti zabranu.

Prvi na listi svakako su Stuttgart i Düsseldorf, ali zabrana bi nakon njih uskoro mogla zaživjeti u Münchenu, Frankfurtu i svim drugim gradovima u kojima je zabilježena prekomjerna količina NOx. Premda je sudac Andreas Korbmacher prvotno stavio odluku na čekanje, jer je čekao očitovanje njemačkog upravnog suda, odluka je sad konačna, a njome bi moglo biti zahvaćeno čak 15 milijuna automobila.

Dakle, na udaru su svi automobili s dizelskim motorom koji su proizvedeni do 2015. godine pa ne zadovoljavaju normu Euro 6. Jalovi su bili pokušaji Angele Merkel i tamošnjih automobilskih lobija, koji su pokušali odgoditi donošenje ovako drastične odluke.

Rezultat će biti drastično srozavanje cijene rabljenih dizelaša. Naravno, svi automobili s dizelskim motorima zakljuno s normom Euro 5 završit će na siromašnijim tržištima, uključujući i naše. Ljubitelji dizelaša u Hrvatskoj, ali i u zemljama u okruženju već zadovoljno trljaju ruke uvjereni kako će uskoro moći zaključiti povoljnu kupovinu, a Nijemci lude. To je i sasvim razumljivo. Zamislite samo da ste krajem 2014. ili početkom 2015. godine kupili nov automobil, a već za koji mjesec s njime nećete moći ući u centar nekog od velikih gradova.

Obzirom da je povišena razina NOx zabilježena u više od 70 gradova u Njemačkoj, jasno je kolike razmjere može poprimiti odluka suda u Leipzigu. Kupci su već dobo pretpostavili što bi se moglo dogoditi pa je u siječnju 2018. godine prodaja novih auomobila s dizlskim motorom u Njemačkoj pala sa standardnih 45 na manje od 33 posto.

Advertisements