BMW serije 4 – novi redizajn, bolja stabilnost

Sveukupno oko 400.000 prodanih automobila širom svijeta (do kraja 2016.) dokaz je potražnje za BMW serije 4 čija je priča krenula 2013. dolaskom BMW-a serije 4 Coupe.
Sljedeće godine su mu se pridružili Cabrio i Gran Coupe i tako stvorili kompletnu modelsku obitelj. Automobili se proizvode u Munchenu (Coupe), Regensburgu (Cabrio) i Dingolfingu (Gran Coupe).

Redizajnirana LED prednja svjetla preuzimaju mjesto ksenonskih svjetala. Svi modeli su standarno opremljeni LED prednjim svjetlima za maglu. Dorađeni otvori za zrak, bočne linije i novi stražnji spojler.

U unutrašnjosti, novi galvanizirani detalji, kromirani detalji i središnja konzola u crnoj izvedbi visokog, dvostruki šav na ploči s instrumentima, dok tri nove boje presvlaka i tri nova rješenja za unutarnje uređenje pružaju još veći izbor kada se radi o personalizaciji dizajna u unutrašnjosti.

Dvije nove vanjske boje Snapper Rocks Blue i Sunset Orange dostupne su ekskluzivno za nove modele, a dostupan je i jedan novi dizajn naplataka samo za ovaj model i to za linije opreme Advantage, Sport Line, Luxury Line i M Sport.

Novi Coupe i Gran Coupe sada dolaze sa čvršćim postavkama ovjesa koji omogućuje sportskije upravljanje bez utjecaja na udobnost. Bočna i uzdužna dinamika su poboljšane, nevezano uz operećenje. To se ne odnosi samo na standardni ovjes, nego i na M Sport i prilagodljivi ovjes.

Svi novi modeli  serije 4 sada imaju još bolju uzdužnu i poprečnu stabilnost i upravljivost koja još bolje komunicira s ostalim sustavima. Modeli BMW 430d i BMW 430i naviše mogu se direktno u tvornici opremiti s gumama visoke izvedbe.

Svi benzinski motori i 4-cilindrični dizelski motori nove BMW serije 4 potječu od posljednje EfficientDynamics obitelji motora i opremljeni su TwinPower Turbo tehnologijom. Tri benzinska motora ( 420i, 430i i 440i) i tri dizelska motora (420d, 430d, 435d xDrive) dostupna su za sve modele novog serije 4.
Snaga modela pogonjenih benzinskim motorima seže od 184 KS u BMW-u 420i do 326 KS u BMW-u 440i (kombinirana potrošnja goriva: 7,9 – 5,5 l/100 km).

Kada se radi o dizelskim motorima, raspon snage se kreće od 190 KS u BMW-u 420d do 313 KS u BMW-u 435d xDrive (kombinirana potrošnja goriva: 5,9 – 4,0 l/100 km).

Gran Coupe je dostupan s dodatnom dizelskom varijantom – BMW 418d snage 110 kW / 150 KS (kombinirana potrošnja goriva: 4,5 – 4,1 l/100 km [62,8 – 68,9 mpg imp]; kombinirana emisija CO2: 118 – 107 g/km).

Sveukupno dvanaest varijanti modela dostupno je s opcijom xDrive, dok 435d xDrive dolazi standardno s inteligentnim sustavom pogona na sva četiri kotača – za Coupe, Cabrio i Gran Coupe.

Opcionalno dostupan navigacijski sustav Professional za seriju 4 sada ima novo intuitivno sučelje čime je korištenje sustava još lakše, a povezani sadržaj je uvijek ažuriran što upravljanje čini još inuitivnijim za korisnike.

Serija 4 može se opcionalno opremiti s multifunkcionalnim instrumentalnim vozačkim zaslonom dajući korisniku mogućnost različitih opcija za vizualizaciju ovisno o odabranom modu vožnje pomoću Driving Experience kontrolera.

 

Izvor: www.press.bmwgroup.com