Ovo je TOP 5 cool karavana kojima ćete privlačiti poglede

Želite mjesta za dva psa u prtljažniku, stražnja klupa Vam je zauzeta dječjim sjedalicama, ali se istodobno ne želite niti odreći lova na rekorde vikendom na trkaćoj stazi, onda je jedan od ovih pet karavana najbolji izbor.

Pomalo ironično veliki sportski SUV-ovi postaju sve bliži podu kako bi ‘naturpijani’ V8 motori mogli iskoristiti većinu svojih mogućnosti, no i dalje su to većinom automobili s podosta ograničenim prtljažnikom i performansama koje dolaze do izražaja jedino na ravnom.

Što je onda s ljudima koji žele automobil velikih gabarita, prostranog prtljažnika, ali i s potentnim motorom ispod prednjeg poklopca? Čak pet odgovora ćete pronaći u nastavku teksta.

5. Škoda Octavia Combi RS 245


Modeli češkog proizvođača prvenstveno su poznati po odličnom omjeru uloženog i dobivenog, što su prepoznali i brojni kupci u Hrvatskoj. Međutim, malotko nije čuo i za sportsku izvedbu Škodine kompaktne limuzine, odnosno karavana. Još je prvom generacijom zadobivala simpatije kupaca, bilo u benzinskoj ili dizelskoj varijanti, a posljednji 245 konja snažni model koji uz 7-stupanjski DSG do stotke dolazi za 6,7 sekundi mokri je san svakoga tko želi vozački automobil za pristojnu cijenu i s ogromnim prtljažnikom koji s početnih 590 može doći do 1.580 l (karavan).

4. Seat Leon ST Cupra 300


Iz istog koncerna kao i Octavia dolazi Seatova Cupra 300 bazirana na pogonskim dijelovima iz Golfa R. Ukratko 2,0-litreni TSI isporučuje 300 KS i 380 Nm koje DSG sa 6 brzina po potrebi prenosi na sve kotače. Udugo kliknite ovdje i pročitajte u našem testu.

3. Volvo V60 Polestar

Proizvode švedskog proizvođača voze isključivo dosadni profesori i arhitekti, zar ne? Mi bismo voljeli umrijeti od dosade s vozačem V60 Polestar modela koji isporučuje 367 KS, ima 8-stupanjski automatik i pogon na sva četiri kotača te 100 km/h hvata za 4,8 sekundi.

2. Mercedes-AMG CLS 63 S Shooting Brake

Iako Mercedes u svojoj paleti ima nekoliko karavanskih sportskih automobila, mi smo izabrali rijetko viđani CLS Shooting Brake koji je prošao kroz ruke AMG-a. To znači da je ovaj 5-metarski karavan u jednom trenutku spreman sprintati za 3,7 sekundi, a u drugom u prtljažniku prevesti do 1.550 litara prtljage. Još kad se sjetimo zvuka BiTurbo V8…

1. Audi RS6 Avant perfomance


Neponovljivi prvak u kategoriji cool karavana neupitno je Audi RS6 Avant. Mnogi će se složiti da pojava ‘nabrijanog’ modela iz Ingolstadta na cesti prouzrokuje jednake reakcije kao i prolazak nekog superautomobila, ako ne i veće. A kako i ne bi kada se pod poklopcem motora nalazi V8 s dvije turbine koji u performance paketu broji 605 KS i 700 Nm, do stotke dolazi za 3,7 s i hvata debelo više od limitiranih 250 km/h. Što se tiče ranije spomenutih reakcija, jednake takve su i kada se spomene cijena jer i ona spada u svijet superautomobila.

Tekst: Bernard Beneš