Advertisements

Volvo XC40 dobiva 3-cilindraše

Najmanji SUV u ponudi švedskog proizvođača, Volvo XC40, dobit će 1.5-litrene 3-cilindraše što je prvi put u 91-godišnjoj povijesti brenda da će se pod haubom naći motor s manje od četiri cilindra.

No, da su kineski vlasnici ozbiljno shvatili downsizing dokazuje i činjenica da su se bez pardona odrekli svih motora s više od četiri cilindra. Naime, Volvo je bio poznat po rednim 5-cilindrašima, a i V8 razvijen u suradnji s Yamahom imao je svoje poklonike, ali novi vlasnici su im brzo presudili. Kad su na tržište stigli novi Volvo S90 i XC90 mnogi su se iznenadili kad su shvatili sa su svi motori 2-litreni 4-cilindraši, ali takav se potez pokazao dobrim.

Istim smjerom sad kreće i Volvo XC40. Obzirom da je dvije klase manji od XC90, a samim time i lakši, uprava je procijenila kako mu je dovoljan 1.5-litreni 3-cilindraš. No, u početnu će se koristiti isključivo u hibridnom pogonskom sklopu pa će performanse popraviti elektromotor.

Do najkasnije 2020. godine u prodaju bi trebao stići benzinski Volvo XC40 koji će iz obujma od 1.5 litara, uz tri cilindra, izvlačiti solidnih 150 KS.

Advertisements