Advertisements

Grupa Renault i EEM na Port Santu stvaraju prvi „pametni otok“

Grupa Renault i EEM Empresa de Electricidade da Madeira SA, društvo za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije na portugalskim otocima Madeira i Porto Santo, objavili su uvođenje pametnog električnog ekosustava na otoku Porto Santo.
Taj ekosustav dio je inovativnog programa održivog otoka „Smart Fossil Free Island” (Pametan otok bez fosilnih goriva), koji na otok Porto Santo uvodi vlada Autonomne regije Madeira. Cilj programa je promicanje prijenosa energije na otoku. Društvo EEM, koje je pritom zaduženo za energetske projekte i električnu mobilnost izabralo je Grupu Renault za partnera u programu održivog otoka za rješenje električne mobilnosti.

Na ovom prvom „pametnom“ otoku na svijetu za povećanje energetske neovisnosti i promicanje proizvodnje čiste energije upotrebljavaju se električna vozila, baterije u drugom životnom vijeku, pametno punjenje i baterije iz vozila za opskrbu mreže (V2G). Grupa Renault, EEM i njihovi partneri na ostvarenju ovoga projekta, za koji se očekuje da će trajati 18 mjeseci, rade od početka godine.

Ovaj projekt pokazuje kako Grupa Renault djeluje u javnim i privatnim partnerstvima kako bi pomogla u ostvarenju održivih rješenja mobilnosti za sve, što je u potpunosti u skladu sa strategijom Grupe da postane važan akter u električnim ekosustavima i ponuditelj rješenja pametne mobilnosti za gradove budućnosti.

U stvaranju ovoga ekosustava Grupa Renault sudjelovat će svojim električnim vozilima, referentnima na europskom tržištu, i provjerenim tehnološkim rješenjima.
Projekt se sastoji od tri komplementarne faze: u prvoj će 20 dobrovoljaca, stanovnika Porta Santa, upotrebljavati 14 automobila modela ZOE i 6 modela Kangoo Z.E. za svakodnevna putovanja. Ta će se vozila moći „pametno” puniti na 40 javnih i zasebnih mjesta za punjenje koje će EEM i Renault postaviti na otoku.

Ta će vozila do kraja 2018. godine u drugoj fazi prijeći u širu interakciju s mrežom jer će u vrijeme najveće potrošnje energije električnu energiju prenositi u mrežu. Osim što će se pametno puniti, služit će i kao privremeni spremnici energije.
U trećoj fazi će se baterije električnih vozila Renault u svojem drugom životnom vijeku upotrebljavati za pohranu energije iz obnovljivih izvora električne energije dobivene iz solarnih ćelija i vjetrenjača na otoku Porto Santo. Tako spremljena energija u trenutku proizvodnje, napajat će lokalnu mrežu prema trenutnim potrebama.

Neke od tih baterija doći će s otoka Madeire. Grupa Renault tako prvi put dokazuje da svoje baterije može upotrijebiti i u njihovom drugom životnom vijeku kao dio lokalnog ekosustava.

Advertisements