Advertisements

Renault Safrane aktivira lampicu zračnog jastuka

Čitatelj Nikola ima Renault Safrane iz 1994. godine pa ga zbog nedostatka ODB2 konektora ne može spojiti na dijagnostiku.

Poštovani, uočio sam nekoliko Vaših objava gdje raspravljate o određenim kvarovima i problemima na vozilima. Moj je slijedeći… Imam Renault Safrane iz 1994. godine, s motorom 2.1 dT sa 65 kW. Aktivirala mi se lampica od zračnog jastuka, odnosno blica na ploči s instrumentima. Nakon pregleda svih žica, konektora, rastavljanja volana i svega ostalog, lampica i dalje blica. A siguran sam da je sve spojeno dobro. Dobio sam savjet da se automobil spoji na dijagnostiku i pokuša obrisati kod greške. No, obzirom da je moj Renault Safrane iz 1994. nema OBD2 konekciju pa se ne može spojiti na suvremene uređaje, a nitko mi nije objasnio kako se to radilo prije kad automobili nisu imali OBD2. Postoji li mogućnost spajanja dijagnostike na postojeće pinove i na koji način? Hvala na pomoći, Nikola.

Odgovor: AirBag je vrlo osjetljiv sustav te je on u većini slučajeva rezerviran za rješavanje ovlaštenim servisima pogotovo što univerzalne elektronike rijetko očitavaju točne greške u AirBag-u. Uređenje kontakta, što ste odradili, rješava problem samo u malom broju slučajeva. Obzirom na starost vozila nemate drugog izbora nego otići u ovlašteni Renault servis gdje sigurno imaju tester na koji mogu spojiti Vaše vozilo te će Vam odmah reći u kojem dijelu je problem.

Damir Birt – Hyundai Auto Birt

Advertisements