Advertisements

ADAC objavio test ljetnih guma za 2018. godinu

Njemački automobilski klub ADAC objavio je test ljetnih guma za 2018. godinu i to u dvije dimenzije koje su najpopularnije kod vlasnika automobila gradske i kompaktne klase – 175/65 R14 i 205/55 R16.

Gume su, kao i svake godine, testirane na način da je ukupna ocjena formirana prema pet ključnih kriterija pa tako rezultati na suhoj cesti u ukupnoj ocjeni sudjeluju sa 20 posto, mokra cesta sa 40 posto, udobnost/buka sa 10 posto, potrošnja goriva sa 10 posto i potrošnja gaznog sloja gume sa 20 posto.

Test ljetnih guma u dimenziji 175/65 R14 pokazao je da od 14 testiranih guma samo jedna nije zadovoljila kriterije. Pobjednik je Falken Sincera SN832 Ecorun koji je briljirao na suhoj cesti, a viceprvak i najbolji izbor za mokru cestu je Semperit Comfort-Life 2.

Skuplji brendovi poput Continentala, Pirellija i Goodyeara poskliznuli su se ili na mokroj cesti ili na kriteriju potrošnje gazećeg sloja gume. Jedina guma koja je dobila ocjenu dovoljan u dimenziji 175/65 R14 je Sava Perfecta, zbog jako loših rezultata na mokroj cesti.

U vjerojatno najpopularnijoj dimenziji guma – 205/55 R16 – kakvu koriste svi europski bestselleri poput Volkswagen Golfa, Ford Focusa, Audija A3, Škode Octavije, Dacije Sandero, Kije Ceed, Hyundaija i30, Opel Astre… čak šest guma osvojilo je ocjenu preporučljivo, dok su dvije dobile ocjenu dovoljan.

Test ljetnih guma u dimenziji 205/55 R16 pokazao je kako je najbolji izbor za kupnju Michelin Primacy 3, koja je u vrhu po svim kriterijima, a pritom ima najmanju potrošnju gazećeg sloja gume. Ostalih pet guma koje su dobile ocjenu preporučljivo su: Bridgestone Turanza T001 Evo, Continental ContiPremiumContact 5, Firestone Roadhawk, Hankook Ventus Prime 3 K125 i Semperit Speed-Life 2.

Gume koje su podbacile u većoj dimenziji su Vredestein Sportrac 5 i Infinity Ecosis.

Svakako pročitajte i slijedeće članke…

Ovo su najbolje ljetne gume u 2017. godini
Evo zašto su automobilske gume uvijek crne
Kako pravilno skladištiti automobilske gume?
Evo kad treba napraviti provjeru geometrije kotača
Saznajte što znače pojedine oznake na gumama
Tlak zraka u gumama ključan je za sigurnu vožnju
Evo kako provjeriti razinu istrošenosti gume na automobilu
Ova tri faktora su neprijatelji svake automobilske gume
Evo zašto je balansiranje kotača bitno
Dizajn gazećeg sloja gume ključan je za stabilnost automobila
Nove ili bolje gume svakako ugradite straga

Advertisements